Beskyt din svagelige tand med en tandkrone

04 februar 2020 Astrid Pedersen
Beskyt din svagelige tand med en tandkrone

Er du træt af at din rodbehandlede tand konstant flækker og skal lappes med fyldninger? Så kan det være, at en kunstig tandkrone er en god løsning for dig.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en erstatning for den synlige del af din tand – den del, der stikker op over tandkødsranden. Tandkroner anvendes som oftest i tilfælde, hvor det ikke er forsvarligt at reparere tanden med en almindelig fyldning. Det kan for eksempel være, at tanden er flækket, eller at den er så ødelagt af syre angreb i forbindelse med karies, at en fyldning ikke er tilstrækkeligt.

En tandkrone kan være en fin løsning, hvis tandens rod endnu er intakt, og det således ikke er nødvendigt at fjerne hele tanden og erstatte den med et tandimplantat. En tandkrone kan gøre din tand mere robust, og sikre at den ikke flækker på ny.

Hvordan får man en tandkrone?

Når din tandlæge beslutter, at en tandkrone er den rette løsning for dig, vil han eller hun indlede behandlingen med at slibe den berørte tand til. Der skal faktisk kun være en lille spids tilbage af den oprindelige tand, for at kronen kan monteres. Når slibningen er vel overstået, tager tandlægen et aftryk af tandstumpen. Dette aftryk skal danne grundlag for en model af tandstumpen, på hvilken den nye krone så skal tilpasses.

Dette tager måske et par uger, hvor du så får en midlertidig krone, som kan beskytte den tilslebne tand. Din nye tandkrone vil typisk blive udfærdiget i plast eller i metalkeramik, og farven på kronen vil blive tilpasset dine andre tænder. På den måde vil det nærmest være umuligt at se at en af dine tænder er kunstig.

Skal du have monteret en tandkrone i århus, kan du med fordel henvende dig til Tandlægerne på Stjernepladsen – læs mere på stjerneklinik.dk

Flere Nyheder